Zróbmy sobie Hot Doga!

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Powiedzmy to sobie szczerze. Mimo, że na co dzień staram się przestrzegać zdrowego sposobu odżywiania się, to jednak od czasu do czasu lubię sobie zgrzeszyć i zjeść coś z zakazanej listy. Bo jak to mawiają niektórzy – nie dajmy się zwariować. Co powiecie na domowe hot dogi? Ja je uwielbiam i kiedy tylko robię sobie odstępstwa od zdrowej żywności, sięgam właśnie po nie. Dlaczego domowe,  a nie kupne w budce na rogu? Cóż… może faktycznie tak byłoby szybciej, ale czy smaczniej? Mam duże wątpliwości. Hot dogi, które przygotowuję sobie sama w domu smakują obłędnie!!!

Od razu uprzedzę Wasze wątpliwości… Robi się je w bardzo prosty sposób. Wystarczy 30 minut i gotowe. W przeciwieństwie do zapiekanek czy hamburgerów, nie trzeba tu smażyć mięsa, topić sera, itp. Nie musicie więc po drodze zaliczać żadnego master chefa czy profesjonalnych kursów. Wystarczy odrobina chęci, a na pewno dacie radę.

Moje hot dogi (poniżej znajdziecie przepis) to lepsza i bardziej wartościowa alternatywa dla tych kupnych. Ich sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach – warzywach, kiełbasie z dużą zawartością mięsa w mięsie i sosach. Nie bez znaczenia są też bułki do hot dogów (kliknij). Ważne, żeby wybrać nie te gumowe, które są bardzo przetworzone, tylko świeże i chrupiące. Wówczas efekt będzie jeden – palce lizać!

Takie domowe hot dogi możecie zaserwować rodzince lub znajomym, gdy wpadną do Was z wizytą. Na ploty z przyjaciółkami będą jak znalazł 🙂 To zaczynamy!

Składniki:

– 4 bułki do hot dogów

– 4 dobrej jakości parówki

– warzywa: świeży ogórek, ogórek konserwowy, pomidor, kukurydza, cebulka

– dodatki do wyboru: majonez, ketchup lub musztarda

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Parówki gotujemy. Bułki do hot dogów wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Podgrzewamy do momentu, aż staną się delikatnie rumiane. Wówczas będą fajnie chrupiące. Po wyjęciu bułek z piekarnika, do ich środka wlewamy ulubiony sos. Ja ostatnio użyłam delikatnego majonezu, ale ketchup czy musztarda sprawdzą się równie dobrze. Następnie do bułki wkładamy parówkę. Jednocześnie staramy się wcisnąć wybrane warzywa. Serwujemy w papierowej torebce lub w serwetce. Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz