Smacznie i zdrowo – pudding chia

Od jakiegoś już czasu mam absolutną obsesję na punkcie zdrowego odżywiania się. Co za tym idzie, nie jem przetworzonej żywności, ani tłustej. Nie jem białego cukru i białej mąki. Nie trudno się domyślić, że nie kupuję też słodyczy – ciast, ciasteczek, batonów, itp. Oczywiście to, że nie kupuję słodyczy, nie oznacza, że ich nie jem. Bo jem i to w dość dużych ilościach. Aby wilk był syty i owca cała, sama sobie piekę i produkuję słodkości. Muszę Wam powiedzieć, że są o niebo lepsze od tych ze sklepów, a poza tym nie tuczą. Nic, a nic.

Jednym z największych moich odkryć ostatnich czasów są puddingi przygotowywane z nasion chia. Na pewno słyszałyście o tych niewinnie wyglądających nasionkach, które są prawdziwą skarbnicą zdrowia, a na dodatek pomagają gubić zbędne kilogramy. Nasiona chia są szalenie wdzięcznym tematem w kuchni, bo dzięki nim możemy wyczarować prawdziwe cuda i to w wersji nietuczącej. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na absolutny fenomen – czekoladowy pudding chia. Robi się go w oka mgnieniu. Jedynym minusem jest to, że ze zjedzeniem musimy poczekać przynajmniej 4 godziny. Chodzi o to, aby nasionka chia ładnie napęczniały, podwoiły swoją objętość i tym samym stworzyły 100% pudding. Gotowe? W takim razie do dzieła 🙂

Składniki:

– 1,5 szklanki mleka

– 1/4 szklanki kakao

– 1/3 szklanki nasion chia

– 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Wszystko razem mieszamy w miseczce, a następnie wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie, całość blendujemy i przelewamy do pojemniczków. Dekorujemy orzechami i ulubionymi owocami. Z powyższych składników wychodzą 2 porządne porcje. Smacznego!!!!