Jedz na zdrowie: kulki mocy
Na pewno już nie raz słyszałaś o kulkach mocy. Cały świat oszalał na ich punkcie. Te niepozorne małe i miękkie kulki to prawdziwa bomba energetyczna. W przeciwieństwie do tradycyjnych słodyczy, dodają mocy i siły. Oczywiście potrafią też zaspokoić ochotę na smaczne „co nie co”. Genialnie sprawdzają się na drugie śniadanie, a także deser. Bez problemu zapakujesz je w pudełko i zabierzesz ze sobą na wakacje, a później do szkoły. Kulki mocy mają wiele twarzy. Tak naprawdę można je zrobić ze wszystkiego. Fajnie wypadają w parze z orzechami, masłem orzechowym i nasionami chia. Dobrze smakują z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi oraz ziarnami ekspandowanymi. Mój przepis jest banalnie prosty i szybki w realizacji. A kulki mocy? Cóż… smakują naprawdę obłędnie! Spróbuj koniecznie 🙂
Składniki:
– 4 kopiaste łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
– 20g gryki ekspandowanej
– 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
– wiórki kokosowe (na oko)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą łączymy i formujemy kulki. Uwaga! Przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Wtedy pójdzie gładko. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mamy już gotowy deser!
Leave a Comment