Fit czekolada, że palce lizać!

fit czekolada

Ręka do góry, kto lubi czekoladę! Ja uwielbiam i przyznam bez bicia, że nie potrafię bez niej żyć. Tak, to moje małe uzależnienie. Uwielbiam zarówno białą, jak i mleczną czy gorzką. Każdą! Odkąd robię ją sama i ze znanych mi składników, zajadam się nią bez wyrzutów sumienia. Nie wiem czy wiecie, ale czekolada może być fit. Co więcej – pyszną i zdrową czekoladę możecie przygotować w zaledwie 5 minut! Nie licząc czasu mrożenia. Zaintrygowane? To bierzemy się do roboty!

Składniki:

– 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżka dobrego masła orzechowego (bez soli i cukru)

– 1 łyżka miodu (może być syrop z agawy)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza miodem umieszczamy w niewielkim rondelku i rozpuszczamy. Całość dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia. Dodajemy miód. Raz jeszcze mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej folią aluminiową. Możecie też użyć jednorazowej foremki aluminiowej. Na wierzchu układamy ulubione dodatki: orzechy, bakalie, itp. Mogą też być owoce liofilizowane (pycha!) lub morwa biała. Wstawiamy do zamrażalki na minimum pół godziny. Gotowe! Tak przygotowaną czekoladę trzymamy w lodówce. W przeciwnym razie może się roztopić, a tego byście na pewno nie chciały 😉 Smacznego!!!