Smaczna i prosta przekąska – kabanosy w cieście

Każdą z nas od czasu do czasu nachodzi ochota na coś wyjątkowo dobrego, ale nieskomplikowanego w przygotowaniu. Każda z nas lubi także od czasu do czasu zaprosić znajomych lub przyjaciółki na wspólne plotki, tudzież kolację. Dlatego w dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na super smaczne, efektowne i zachwycające kabanosy w cieście. Wierzcie mi na słowo – Wy i Wasi znajomi będziecie wniebowzięci. Od razu rozwieję Wasze wszelkie wątpliwości. Kabanosy w cieście tylko brzmią tak „ę – ą”. W rzeczywistości robi się je bajecznie prosto. Na pewno dacie radę!

Pamiętajcie, aby kupione przez Was kabanosy były naprawdę dobrej jakości (tutaj). Tylko wtedy danie uda się na 100%. Osobiście polecam Wam kabanosy Tarczyński. Są przyjemnie kruche, delikatne, a jednocześnie charakterne. Poza tym pachną tak, że można oszaleć z zachwytu. Do mojego przepisu idealne będą kabanosy drobiowe – są delikatne i dość neutralne, dzięki czemu zasmakują każdemu. Z poniższego przepisu uzyskacie 4 porcje.

Składniki:

– 4 kabanosy (u mnie Tarczyński)

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 białko

– opakowanie ciasta francuskiego (dostaniecie je w każdym markecie)

– bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozkładamy i kroimy w prostokąty. Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki. Dodajemy zioła i całość dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem smarujemy każdy prostokąt ciasta francuskiego. Na poszczególnych prostokątach kładziemy kabanosy, a następnie zwijamy je w rulon. Wierzch naszych ruloników smarujemy pozostałym koncentratem i białkiem.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy ruloniki z kabanosami. Całość pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni – aż ruloniki ładnie się zarumienią i uzyskają złoty kolor.