Jak przyrządzić kurczaka? Prosty sposób na smaczny obiad

jak przyrządzić kurczaka

źródło: www.pinterest.com

Dziś będzie o jedzeniu! Dlaczego? Bo to nieodłączna część naszego życia i ogromna przyjemność, a mam wrażenie, że jakoś do tej pory nie rozpieszczałam Was tym za bardzo. Nie będziemy sobie mówić o słodyczach – tym zajmiemy się kiedy indziej. W dzisiejszym poście zdradzę Wam przepis na genialnego kurczaka w ziołach – w sam raz na rodzinną kolację lub lunch ze znajomymi. Jak zapewne wiecie, mięso z kurczaka uważane jest za najbardziej dietetyczne i lekkostrawne. Kurczak świetnie sprawdza się w różnych dietach, a także pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Jest też niezbędny przy bardziej aktywnym stylu życia, zwłaszcza jeśli lubicie ćwiczyć na siłowni.

Białko, witaminy i minerały

Kurczak to doskonałe źródło białka, a bez białka ani rusz. Owszem, można dostarczać sobie białko z roślin strączkowych, ale to z mięsa jest o wiele łatwiej przyswajalne. Ponadto, mięso z kurczaka obfituje w wiele cennych składników odżywczych, które teraz – na etapie rozwoju, są nam szczególnie potrzebne. Kurczak to cenne witaminy i minerały, a przy okazji śladowe ilości tłuszczu.

Dietetyczny kurczak – czyli jak przyrządzić kurczaka będąc na diecie?

Mimo, że kurczak sam w sobie jest dietetyczny i lekkostrawny, to jednak właściwie przygotowany potrafi być naprawdę zdrowym i wartościowym posiłkiem. Zanim powiemy sobie jak przyrządzić kurczaka (kliklnij) dietetycznego i smacznego, napiszmy sobie jak tego nie robić. Przede wszystkim nie poleca się kurczaka smażonego. Wiecie na pewno, że dania smażone nie są zdrowe. Nawet jeśli kurczaka usmażycie na oleju kokosowym, to jednak nie będzie on ideałem. O wiele lepszą opcją jest upieczenie kurczaka w piekarniku. Nie dość, że jest to proste, to na dodatek efekty są naprawdę powalające! Wierzcie mi na słowo, że rodzinka i znajomi będą zachwyceni!

Pieczemy kurczaka

Jak przyrządzić kurczaka? Najlepiej piekąc w folii aluminiowej. Aby nadać pieczonym filetom z kurczaka ciekawego smaku, przed pieczeniem warto natrzeć je ziołami. Drób świetnie komponuje z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, kminkiem, papryką, pieprzem i cebulą. Jeśli lubicie czosnek, możecie także go dodać. Jeśli nie macie czasu na eksperymentowanie z ziołami, sięgnijcie po mieszankę ziół prowansalskich. Dzięki niej dania z kurczaka będą cudownie aromatyczne i nieziemsko smaczne. Ja osobiście najczęściej wykorzystuję sól himalajską, czosnek granulowany, paprykę wędzoną, paprykę słodką i ostrą, a także zioła prowansalskie lub tymianek. To moja ulubiona kompozycja. Uwaga! Zanim natrzecie mięso ulubionymi ziołami i przyprawami, nie zapomnijcie go umyć. Możecie też powycinać ewentualne żyłki oraz tłuszczyk. Ja zawsze to robię. Przyprawione mięso, owijamy w folię i wrzucamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.

Dietetyczny kurczak fenomenalnie komponuje się ze świeżymi warzywami, np. gotowaną marchewką lub fasolką szparagową. Mięso możecie podać także w towarzystwie ogórków małosolnych lub ulubionej sałatki. Smacznego!!!